Healthy but delicious

Azoknak, akik szeretnek jókat enni, egészségesen.

Laktató, de nem hizlaló - Rakott tepsis édesburgonya

Ezt az ételt nem igazán kell sokat taglalnom, igazából egy diéta illeszthető tepsis rakott krumplit kell elképzelnünk. Amilyen egyszerű, annyira nagyszerű, laktató, sok embernek elég, vagy akár több alkalommal fogyaszthatunk belőle újra, és még sokat sem kell vele bajlódnunk.

Az édesburgonya sok mindenben felülmúlja a sima krumplit, magas a C-vitamin tartalma, nem keményítőként, hanem zöldségként kezeljük, alacsonyabb a szénhidrát tartalma, és véleményem szerint sok esetben finomabb is, mint a közismert krumpli barátja. Ebben a receptben ti is megtapasztalhatjátok!

Hozzávalók:

Kb. 1 kg édesburgonya (de ez természetesen attól függ, mekkora tepsivel készítjük és hány főre)

pár db főtt tojás

hagyma (lehet lila és vörös is, én mindkettőt szeretem belesütni)

kolbász, vagy valami zsírosabb hús,esetleg bacon, császárhús (ezzel természetesen módjával, ha diétásan akarjuk elkészíteni)

sajt

tejföl

olíva olaj, só, bors

Az édesburgonyákat puhára főzzük forrásban lévő vízben, majd meghámozzuk őket és karikákra vágjuk. A tepsit kiolajozzuk és vegyesen elkezdjük belehalmozni a tepsibe a többi összevágott és karikázott hozzávalóval, akár a rakott krumplinál. Miután összeállítottuk, tejfölt kenünk a tetejére és én még egy kis sajtot is szoktam a ráreszelni, hogy szépen rápiruljon. 200 fokra előmelegített sütőbe rakjuk és kb. fél óra alatt az egészet összesütjük. Mikor kinyitjuk a sütő ajtaját mennyei illatok fognak kiszállni, ne lepődjetek meg! Ez bizony a sült tepsis édesburgonya illata, aminek neki is láthattok! Egy kis kovászos uborkával vagy savanyúsággal pedig igazán hazai ízeket csempészhettek még az étkezésbe!

Egyetek jókat, legyetek boldogok!

20210107_095919.jpg

Instagram: https://www.instagram.com/healthy.butdelicious/

A bejegyzés trackback címe:

https://healthybutdelicious.blog.hu/api/trackback/id/tr7516378310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rednek 2021.01.13. 13:39:24

Mostanában gyakran készítek édesburgonyából valamit (rakottat még nem), és azt tapasztalom, hogy az összes zöldség közül a leghamarabb párolódik meg. A krumplinál minden esetben lényegesen hamarabb. Nem lehet, hogy nyersen bekarikázva is ugyanúgy elkészül félóra alatt? Na jó, legfeljebb ráhagyunk még 10 percet.

Pusztai Boglárka 2021.01.13. 13:59:41

@rednek: Kedves rednek! Tényleg hamarabb párolódik, mint a sima burgonya, viszont én az eredeti rakott krumpli recept alapján szeretem készíteni, és kissé elő szoktam őket főzni, hogy véletlenül se csússzon bele hiba. Ezen kívül a rétegezés miatt tartom még fontosnak, hogy ne nyersen kerüljenek rögtön a sütőbe, mert megbújhat egy két darab amire több feltét kerül vagy az alján vannak és azok lassabban sülnek át, mint esetleg a tepsi tetején lévők. Ha nincs időnk előtte megfőzni az édesburgonyát, akkor akár mikróban is előpuhíthatjuk, és utána karikázzuk őket, ez a verzió gyorsabb és kevesebb időt vesz igénybe.
Köszönöm a kommented és az észrevételed, valamint, hogy elolvastad a receptem!

Hirdetés

Healthy but delicious

Friss topikok

süti beállítások módosítása