Mikor elkezdünk diétázni, akár egészségügyi okokból, akár életmódváltás céljából, az első és legnehezebb dolog, hogy milyen élelmiszereket vásároljunk, és hol tudjuk megvenni a számunkra szükséges alapanyagokat. Az első részben már olvashattatok erről, összegyűjtöttem nektek pár ilyen alapvető terméket, amelyeket fogyaszthatunk ebben az esetben (segítségül képekkel együtt). Ebben a posztban, pedig ahogy ígértem, folytatom az összefoglalót, hogy megkönnyítsem számotokra a bevásárlás.
Abban az esetben, ha hasznosnak találnátok, az első részt ezen a linken olvashatjátok:
Innentől pedig folytassuk a felsorolást:
Köretek: Azt gondolnánk, hogy le kell mondanunk a sok köretként fogyasztott finomságról, amiket eddig jóízűen ettünk, viszont én erre most rácáfolok nektek, mert amikor elhagyjuk a hagyományos sültkrumplit, rizst, tarhonyát, igazából kicsit kinyílik a világ, és rájövünk mennyi fantasztikus lehetőség van még, amiket eddig nem próbáltunk.
Ilyenek a :
- bulgur
- köles
- kuszkusz
- quinoa
- köles
- basmati rizs
- vegyes gabona köretek
- hajdina
Amelyeket számos formában lehet variálni ízlés szerint pl.: zöldségekkel vegyítve
És elkészíthetjük a régi köreteket új alapanyagokból, erre példa az
- édesburgonya
- (pürében, sütve, párolva,tepsisen,gnocchiként elkészítve)
- teljes kiőrlésű lisztből nokedli
- teljes kiőrlésű tészta
- párolt zöldségek
Számos helyen kaphatunk már :
- teljes kiőrlésű pitát
- teljes kiőrlésű tortillát
(Aldi, Lidl, Auchan, Tesco, Spar)
Ha nincs időnk főzőcskézni, nagy segítségünkre lehetnek a mélyfagyasztott termékek, amelyekből már szintén készítenek teljes kiőrlésű panírban rántott húsokat, vagy előre elkészített sült édesburgonyát, ezeket bátran fogyaszthatjuk ilyen esetekben, vagy szimplán azért, mert finomak is :)
(Aldi)
Tejtermékek:
Amennyiben nincsen semmilyen tejallergiánk, felesleges megvennünk a drága növényi és laktózmentes tejetek, nyugodtan használjuk a sima 1,5% és 2% - os típusokat, diéta esetén minél kisebb zsírszázalékban.
Margarinokból, vajakból,sajtokból következmények nélkül ehetjük az eddig vásárolt fajtákat, diéta esetén természetesen ezekből is inkább az alacsony zsírszázalékosakat válasszuk.
Tejszínhabból is kaphatunk ma már hozzáadott cukormentes változatot, szerintem nagyon finom, és lassú szénhidrátok vagy süti mellé nyugodtan használhatjuk ezt a típust:
Gyümölcsök: Szintén egy mindig felmerülő és fontos kérdés, hogy milyen gyümölcsöket együnk, amelyeknek alacsonyabb a szénhidrát és cukortartalma.
Ebbe a kategóriába tartoznak:
- citrusfélék
- bogyós gyümölcsök
- alma
- körte
- kiwi
- meggy
- esetenként pár szem eper is belefér
Tehát összegezve főleg azok a gyümölcsök, amiknek a víztartalma magasabb, mint a többieknek.
Édességek, zabkásák:
Ezeket a termékeket az első részben már elkezdtem kifejteni, de itt is találtok párat a teljesség igénye kedvéért, amelyeket fogyasszatok bátran:
(Aldi, Dm)
Hüvelyesek, bab, borsó, lencse:
Nekem az a tapasztalatom ezekkel a típusú, egyébként hasznos tápanyagokat tartalmazó élelmiszerekkel és az ebből készült ételekkel, hogy sajnos a magas szénhidrát tartalmúk miatt nem mindenki tudja következmények nélkül fogyasztani. Sajnos egy főzelékben, főleg rántással együtt, elég sokat megeszünk belőlük egyszerre, ami az erre érzékenyebbeknek fejfájást, hasfájást, betompultságot, aluszékonyságot okozhat. Ezért módjával hasznosítsuk őket, de természetesen nem kell kizárni teljesen az étrendünkből, mert egy párolt zöldbabbal, sárgaborsóból hummuszt készítve, vagy párolt zöldborsóval kevert basmati rizs, kitűnő választás lehet, hogy beépítsük őket az étrendünkbe.
Aszalt gyümölcsök:
Ezekről viszont diéta esetéh jobb, ha lemondunk, mert az aszalni való gyümölcsök eleve cukrosabbak, mint a társaik, amin az aszalás csöppet sem segít, hanem kifejezetten ront. Válasszuk helyettük kis mennyiségben az egyéb magvakat vagy a fentebb felsorolt gyümölcsök nyers formáját.
Konzerv zöldségek, savanyúságok:
Ha jobban megnézzük a választékot, ma már kapni cukrozott és édesítőszeres változatokat is, pl:
- csemege kukorica
- csemege uborka
- kovászos uborka
- savanyú káposzta
- vegyes savanyúságok
Remélem a segítségetekre volt a poszt, bármi egyéb kérdésetek vagy kérésetek van a témával kapcsolatban, írjatok kommentet és legközelebb szívesen kitérek rá!
A következő életmód posztban a diéta alatti alkoholokról és bulizásról fogtok tudni olvasni, mire figyeljünk és milyen típusú alkoholokat részesítsünk előnyben,ha úgy hozza az alkalom!
Addig is,
Egyetek jókat, legyetek boldogok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.