Meggyes pitét minden évszakban! A klasszikus meggyes pitének nincsen párja, omlós pite tészta, ragacsos, édes mégis savanykás töltelék, és persze boltban is megvehetjük bármikor, hiszen ez egy nagyszerű, de egyszerű sütemény, ami szerintem kicsit mindenkit nosztalgikus hangulatba tud hozni.
Most az osztrák változatát készítjük el, amit átalakítottam cukor és fehér liszt mentes verzióra, így bárki bűntudat nélkül élvezheti, és még a legtapasztaltabbak sem veszik észre rajta a különbséget!
Ráadásul jön a húsvét, és egy jó pitének senki sem tud ellenállni!
Hozzávalók:
200 gramm sütőmargarin
3 db tojás
290 gramm liszt
6 gramm sütőpor
1 cs. só
1 kk. fahéj
500 gramm fagyasztott meggy
folyékony édesítőszer
1 tojás
Elkészítés:
A margarint vagy vajat megolvasztjuk, majd kikeverjük folyékony édesítőszerrel, hozzáadjuk a három tojást, majd simává keverjük. A lisztet egy külön tálban átszitáljuk, majd hozzáadjuk a többi száraz alapanyagot, és összekeverjük a nedves hozzávalókkal. Ezután kb. egy órára hűtőbe rakjuk. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A meggyet kissé kiolvasztjuk, majd egy kis lábosba tesszük, meglocsoljuk folyékony édesítőszerrel, majd annyi vizet öntünk rá hogy ellepje. Mikor megfőtt a meggy és a víz nagy része elfőtt róla, kész is vagyunk, esetleg utólagosan még édesítjük. Ha szeretnénk, egy kis kukorica keményítővel sűríthetjük főzés közben az állagot,illetve folyékony édesítőszer helyett használhatunk eritritet. Miután kivettük a 2/3-át formába egyengetjük. Belerakjuk a tölteléket, majd a maradék tésztából elkészítjük a tetejére a rácsozást. Ezután még egy kis időre a mélyhűtőbe rakjuk, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Mikor kivettük, lekenjük még egy felvert tojással és 45 percig sütjük.
Ugyan a meggy egy megosztó gyümölcs, főleg süteményekben, de ha egy kicsit is szeretitek ilyen -olyan formában, ezt a pitét mindenképpen érdemes kipróbálni!
Egyetek jókat, legyetek boldogok!
https://www.instagram.com/healthy.butdelicious/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.