Sok pitét sütöttem már életemben, ilyen-olyan formában, hiszen ez egy nagyon egyszerű és sokféle képen kombinálható és alakítható desszert, a gyümölcs és tészta választást is személyre, illetve alkalomra szabhatjuk az ízlésünk szerint. Én most szilvával próbálkoztam, mert pont volt otthon egy kiló, és hol lehetne jobb helye, mint finomra főzve egy finom mentes pitében. :)
Őszintén szólva, ennél jobb döntést most nem is hozhattam volna, mert bizony ez a pite nem volt hosszú életű,csak a lelkiismeret tartott minket vissza tőle, hogy ne egyszerre együk meg akár az egészet!
Az elkészítése tényleg nem bonyolult és nem telik több időbe vagy energiába, mintha egy másik receptet választanánk, pedig általában a "vegán" és "mentes" jelzőktől azt gondolnánk, hogy a hagyományos kevesebb fáradtságot igényel.
A pite tésztája nagyon omlós és porhanyós, ami nagyszerűen kiegészíti a szilvatöltelék édességét, ragacsosságát és puhaságát, így minden falat után csak még egy újabbat szeretnénk kiélvezni! :)
A pite teljesen glutén, cukor, tej és tojásmentes, így bármilyen diéta alatt nyugodtan elkészíthetjük!
Hozzávalók:
Pite tészta:
1 bögre gluténmentes lisztkeverék
fél bögre rizsliszt
2 ek, szilárd kókuszolaj
50 gramm növényi margarin
csipetnyi só
folyékony édesítőszer
1 tk vanília aroma
Töltelék:
500-600 gramm kimagozott szilva
víz
1 tasak gluténmentes vaníliás pudingpor
(ízlés szerint folyékony édesítőszer)
Elkészítés:
A tészta hozzávalót egy tálba mérjük és alaposan összedolgozzuk. Az állagának annyira kell csak gyúrhatónak lenni, hogy a sütőpapírral bélelt tortaformába tudjuk egyengetni. Tehát csak enyhén legyen morzsálódós, de még azért formázható. A szilvákat felrakjuk főzni egy nagy lábosban, annyi vízzel amennyi éppen ellepi őket. Amikor kifőtt belőle a gyümölcscukor,puhák a gyümölcsök és a víz nagy része elpárolgott, hozzáadjuk a pudingport és lekvár állagúra keverjük össze, hogy ragacsos, töltelék formája legyen. Ha nem érezzük elég édesnek, utólagosan édesítjük. Az elkészült és formába simított tésztát kb. 10 percig elősütjük 180 fokon, majd beletesszük az elkészült tölteléket és még kb 25-30 percig, amíg a teteje szilárd és sült nem lesz, addig sütjük.
A tetejére kókuszreszeléket szórtam, amit akár a tésztába is belecsempészhetünk az elkészítése során, ha karakteresebben akarjuk érezni az ízét. Hidegen még jobb! :)
Tehát elkészítjük a tölteléket és a tésztát, majd sütés és kész is vagyunk! :)
Egyetek jókat, legyetek boldogok!
https://www.instagram.com/healthy.butdelicious/
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.