Puha, habos mascarpone krém, a tetején egy kivis, zöldalmás, citrusos főzött gyümölcsréteggel, az alján pedig egy vékony citromos piskótával. Más szóval egy falat nyár. Kissé fagyis, kissé krémes hideg falat, ami csak úgy eteti magát. Én személy szerint ezekben a téli borongós időkben alig vártam, hogy hazaérjek, és egyek belőle még egy szeletet ami felidézi a napsütést, az örömöt, és egy kis boldogság hormonhoz jusson vele a szervezetem, miután vizesen és dideregve hazatérek.
Természetesen ebben a receptben is nélkülözzük a hozzáadott cukrokat, és teljes kiőrlésű liszttel helyettesítjük a fehér lisztet, így bárki bűntudat nélkül kóstolhatja meg ezt a lágy süteményt, és még az élvezeti faktor sem csökken egy falatnyit sem!
Hozzávalók:
Piskóta:
3/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
kb. 2 ek. folyékony édesítőszer
pici só
2 tojás
2 ek. vaj vagy sütőmargarin
fél citrom leve
1 citrom reszelt héja
negyed bögre tej
1 tk. sütőpor
Krém:
250 ml habtejszín
500 gramm mascarpone
kb 3 ek. folyékony édesítőszer
1 ek. citromlé
1 tk. vanília aroma
2 ek. almapüré (Aldi hozzáadott cukor mentes almapüré)
1 tojás
2 ek. teljes kiőrlésű liszt
A tetejére:
2 db kivi (nálam sárga, de ugyanolyan jó a zöld is)
1 db zöldalma
100 ml víz
kb. 2 ek. édesítőszer
1 ek. citromlé
2 ek. almapüré
Elkészítés:
A vajat a megolvasztjuk, az édesítőszerrel, a citromlével és a tojással habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sót a citromhéjat és a lisztet szitálva. Az egészet összekeverjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. 200 fokon kb 20 percig sütjük. Ezalatt elkészítjük a krémet, a habtejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a cukorral és a többi hozzávalóval, kivéve az almapürével és a liszttel, szintén kissé kihabosítjuk. Ezután hozzáforgatjuk a habtejszínt és a legvégén hozzáadjuk a lisztet, majd nem teljesen beledolgozva az almapürét. Ha megsült a piskóta, és pár percet hagytuk hűlni, szépen rásimítjuk a tetejére és hűtőbe rakjuk. A vizet egy kis lábosban feltesszük melegedni, közben megpucoljuk az almát és kockákra vagy szeletekre vágjuk, mindegy milyenekre, mert úgyis meg fog főni. A kivit is megpucoljuk, feldaraboljuk és beletesszük őket a vízbe. Ízesítjük a többi hozzávalóval és kb, 15 percig közepes lángon főzzük. Ha kész, ezt is rásimítjuk a torta tetejére és pár órát pihentetjük a hűtőben. (Ha kibírjuk addig.)
Szerintem viszonylag egyszerű recept, csak a hozzávalók alapján tűnik bonyolultnak, pedig nekünk igazából csak összekeverni, habosítani és kicsit főzni kell a hozzávalókat. Télen ugyanolyan fantasztikus, mint nyáron, frissít és könnyed, mint a képeken is látjátok, nálunk igen hamar fogyásnak indult miután kész lett :) A ropogós kókusz szirmok pedig egy aprócska pluszt is adnak mellé, mind ízvilágban, mind állagban!
És higgyétek el, egy szelet nem szelet!
Egyetek jókat, legyetek boldogok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.